12 mars 2007

John le Carré

Det är förstås kul att upptäcka nya författare, men lika roligt kan det vara att äntligen göra slag i saken och läsa en bok av en av de där författarna som alltid verkar ha funnits därute men som man aldrig kommit sig för att läsa. Nu har jag läst min första bok av John le Carré, och det får jag vara glad för.

John le Carré fick sitt genombrott med Spionen som kom in från kylan från 1963, som fort blev en klassiker i spiongenren. Därefter har en lång rad böcker följt, bland vilka kan nämnas En perfekt spion, Ryska huset, I sanningens tjänst och Skräddaren i Panama. Spioneri och förräderi är genomgående teman, men också hur enskilda individer faller offer för politiska handlingar och blir spelbrickor i "nationens intresse".

Flera av John le Carrés böcker har filmatiserats, och det är den vägen jag tidigare bekantat mig med honom. På Sandvikens folkbibliotek finns filmen The Constant Gardener (i svensk översättning heter romanen Den trägne odlaren) med den utmärkte Ralph Fiennes i huvudrollen. En stark film som upprör från första till sista filmruta. Jag rekommenderar den varmt. Den skapade sug efter att också läsa något och av slumpen blev det Absoluta vänner jag tog mig an.

Absoluta vänner handlar om den ödesdigra vänskapen mellan den rotlöse officersonen Ted Mundy och den radikale Sasja, en vänskap som börjar i det radikala Berlin i slutet av 60-talet och fortsätter genom det kalla krigets dubbelspel på båda sidor om Berlinmuren ända in i vår egen tid, världen efter 11 september.

Det är en bok som är svår att lägga ifrån sig och slutet blir både skrämmande och upprörande när handlingen går in i vår egen tid och samhällsanalysen skärps, gränserna mellan fiktion och verklighet suddas till slut ut. Jag gillar också den levande beskrivningen av 60-talets Berlin, där de unga västtyskarna söker konfrontation med sina föräldragenerationer, de som en gång röstade fram och stred för nazisterna, och hur le Carré med sitt driv i språket rör sig framåt genom historien och landar precis här och nu i det mångkulturella Tyskland i den blodiga globala byn.
Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: