08 maj 2007

The Flãneur

Det här är boken för dig som inte bryr dig så mycket om de obligatoriska attraktionerna när du turistar i en stad, utan hellre strosar omkring lite grann på måfå och följer plötsliga ingivelser i sökandet efter speciella ögonblick där du kan känna stadens rytm, dess puls och sanna hjärta.

The Flãneur: a stroll through the paradoxes of Paris ingår i en serie kallad The Writer and The City. Några av vår samtids hyllade författare har fått i uppdrag att skriva om den stad de känner bäst. Andra böcker i serien handlar om Prag, Sydney, Rio, Florens och New York. Amerikanen Edmund White tar i The Flãneur med oss till det Paris han älskade och vandrade omkring i under sina 17 år i Paris, och fyller på med historiska återblickar inom politik, samhällsutveckling, kultur, litteratur, konst och arkitektur.

Jag älskar den här sortens böcker, och kanske är det mest för känslan att bära papperspåsen ut ur butiken ut i det stökiga gatulivet och då lyfta från marken några centimeter, en känsla som ibland inte läsupplevelsen förmår leva upp till men som är den risk man får och är villig att i den stunden ta. Det speciella ögonblicken, den särskilda känslan att köpa en annan sorts bok, i en främmande stad. En öppning, en möjlighet att komma hem som en annan, lite grann.

Jag tycker om den här boken jättemycket. White rör sig i rätt kretsar och miljöer för att kunna måla staden med breda penseldrag, mångfaldens Paris, det homosexuella , det judiska, det muslimska, det rojalistiska och det kulturella Paris. Tänk om någon kunde ge Klas Östergren i uppdrag att skriva en liknande bok om Stockholm!
Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: