22 maj 2007

Parasit av Scott Westerfeld

Parasit av Scott Westerfeld är inte för dem som är äckelmagade. Mer om det senare!

Glöm allt du tror att du vet om vampyrer! I boken "Parasit" så är det de som har blivit parasitpositiva som blir blodsugare och kannibaler, om man inte har turen att bli en smittbärare som inte utvecklar sjukdomen själv. Cal är nyanländ i New York när han ådrar sig parasiten och blir smittbärare. Han blir en jägare för Nattväktarna, organisationen som har som uppgift att kontrollera sjukdomen och jagar "parper"= parasitpositiva runt om i staden.
Han har som uppgift att finna personen som smittade honom och upptäcker då att sjukdomen håller på att mutera.

Det här inte en klassisk vampyrhistoria då en massa element som vi förknippar dem med saknas, här finns inga kistor eller vampyrer som förvandlar sig till fladdermöss. Det är inget övernaturligt med vampyrerna i den här boken utan allt förklaras med vetenskap.

En varning kanske bör utfärdas för dem som föredrar sina vampyrer som romantiska nattvarelser.

Ytterligare en varning utfärdas för de som är äckelmagade!

Jag lärde mig väldigt mycket om parasiter när jag läste den här boken. Vartannat kapitel handlar om riktiga parasiter som leverflundror och hakmaskar. Det är fascinerande men samtidigt rätt så äckligt särskilt när man läser om de parasiter som drabbar oss människor.
Berättelsen är fylld av vetenskapliga termer som "vektor" och "slutvärd" men jag upplevde att kunskap i parasitologi bara bidrog till att omsluta mig i berättelsens värld.

Share/Save/Bookmark

1 kommentar:

Anonym sa...

Den här boken är så underbart bra! Det var den första boken jag läst om Scott Westerfeld, senare har jag också läst "Ful" och "Ful eller Snygg". Trots de tycker jag nog "Parasit" är bäst, det mycket pågrund av faktan om parasiter. Scott skriver på ett så underhållande sätt, så man vill bara läsa mer hela tiden. Jag rekomenderar absolut denna bok till alla!!