Du måste stå för något annars kommer du falla för vad som som helst, som John Mellencamp sjunger. Jag tror det är något som filmregissören Stefan Jarl skulle skriva under på. Att vara sann mot sig själv, sina drivkrafter, passioner, drivkrafter.
Om det handlar Cyril Hellmans intervjubok med Stefan Jarl. Men också förstås om hans filmer och arbetet med dem och modet att skapa. Läs den! Det här är en fantastisk bok för alla intresserade av svensk film och om skapandeprocesser i det svenska kulturklimatet.
Stefan Jarl är en sån där person som lätt tas alldeles för självklar. Dokumentärfilmare, regissör av spelfilmer, grundare av Folkets Bio och tidningen Film & TV. Det går inte att ta miste på hur mycket själ han lägger ned i arbetet. Bara något sånt som att han håller kontakten med personerna han skildrar i sina dokumentärfilmer långt efter att de spelats in. Filmerna slutar inte där, menar han, utan längre fram nånstans i det som händer sedan, i verkliga livet.
Cyril Hellman har intervjuat Jarl vid olika tillfällen med olika utgångspunkter. Hela tiden återkommer Jarls kamp mot filmetablissemanget och trådarna går tillbaka till hans mästerverk, den så kallade Modstrilogin: Dom kallar oss mods, Ett anständigt liv och Det sociala arvet.
Efter att ha läst så mycket om dem vill man också se om dem. Så det är bra att vi har dem på Sandvikens folkbibliotek, och i vår katalog finns en rad andra av hans filmer: Hotet, Jag är din krigare, Naturens hämnd, Muraren om skådespelaren Thommy Berggren, och annat. Berggren intervjuas i boken och tillsammans med intervjuer med bland andra Lukas Moodyson och Jonas Åkerlund ger det en extra krydda till denna bok.
Stefan Jarl har förresten nyligen samlat texter och artiklar i boken Allvarligt talat: skriverier under 45 år. Men den tar vi en annan gång.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar