Geert Lovink heter en Internetkritiker. I DN den 9 oktober ondgör han sig över Google. Detta "monster" som fördärvar människors hjärnor genom att organisera världen. Jag vet att jag lovordat Google förut. Det gör jag fortfarande. Jag använder sökmotorn och mitt Google account med Gmail, kalender och alla andra produkter är välanvända. I användarvänlighet är det få, om någon, som slår Google. Så är det bara. Sen är det det här med lagring av uppgifter. Jag tycker människor tenderar att bli en aning paranoida när det gäller Internet och övervakning. Många tycks helt uppjagade över den s.k "risken" som finns att bli "lagrad" på någon server. Ämnet FRA tänker jag inte gå in på...
Jag vill inte heller ha något Orwelleskt 1984, men snälla slappna av...
Nåväl Lovink menar att det finns ett informationsöverflöd och att det är synd att Google håller på att bli den enda sökmotor som används. Google håller på att organisera hela världens information. Jag är den första att hålla med Lovink om att information blir kunskap först då man tolkar och analyserar den. Det är klart att det kan bli ett problem när Googles 10 första träffar blir det man bygger sin "kunskap" på. Men frågan är om svaret till högre kunskap ligger i bibliotekens dyrbara databaser (som nästan ingen använder) som nås från biblioteket eller via PIN-koder och dyligt?
Kanske finns det information som är med valid och med mer kvalitet i dessa gömda (och glömda) databaser. Men räknas det som inte finns? Är låst och dold information något att ha? Varför är NE lösenordsskyddad om den nu är så bra?
"Sluta söka börja tänka" är rubriken på Lovinks debattartikel. "Fortsätt söka fortsätt tänka" säger jag. Människor kommer fortsätta att använda Googles alla tjänster och alla andra tjänster som är gratis och användarvänliga. Dessutom tror jag att människor tänker. Jag blir bara så trött över dessa von obenattityder! Folk lever sina liv, folk tänker och ingen forskare eller kritiker eller överspänd bibliotekarie vinner något på att raljera eller anse se sig vara beläst eller mer briljant en någon annan.
Vår uppgift borde kanske istället vara att ödmjukt erbjuda hur man använder dessa tjänster på bästa sätt istället för att ödsla kraft (vilket jag är tveksam till att vi gör) på alla fantastiska databaser som våra kunder borde använda?
Här nedan kan ni läsa Loviks artikel ( klicka för att göra den större)
Dagens Nyheter
09 Oct 2008
1 kommentar:
Självklart går alla von oben-attityder bort, det är väl vårt främsta uppdrag att bemöta våra brukare(vet inte vilket ord som är politiskt korrekt just nu:-))med 100% respekt.
Varför NE är lösenordsskyddat? Tja, en fråga om girighet,behöver man väl inte vara Einstein för att klura ut. Sen att man målar in sig i en återvändsgränd med denna girighet, är väl en annan sak. Lärorikt är att begrunda btj:s väg mot den totala undergången...eller var företaget nu är på väg.
Sen är det en annan sak att databaser kan vara fantastiska (sic!), men jag tror precis som du att den väg biblioteken bör ta stavas fria tjänster och inget annat.
På Internet Librarian nyss, visade bl a biblioteket i Vejle (Danmark) vägen, med att dema en ny tjänst byggd av 2.0-program som finns tillgängliga gratis på webben.
Inspirerande är bara förnamnet!
Skicka en kommentar