04 november 2008

I love språk!

Hur får man elever på högstadiet att läsa klassiker?

Den frågan ställer man sig i programmet I love språk (UR:s programserie). Lori Siwecke är lärare i svenska och engelska och hon har undervisat i hela världen. Här ger hon några handfasta råd som brukar fungera:

- Högläsning (pedagogen läser svåra partier eller det första kapitlet)
- Flexibilitet; vissa böcker måste eleven läsa, medan andra kan de få välja själva
- Lär känna eleverna, deras intressen och förkunskaper, och försök hitta ”den rätta boken” för just den eleven (alla kan inte läsa och uppskatta samma bok…)
- Litteraturcirklar i klassen; vi uppfattar saker på olika sätt, vilket kan ge bra diskussioner och en bättre förståelse av en bok (kräver t.ex. av pedagogen att eleverna får sig tilldelad rätt bok/uppgift/stycke att läsa)
- Sammanhang; ge eleverna en bakgrundsbild, t.ex. om tiden när handlingen utspelar sig eller något om författaren. Att koppla boken till filmen (om den finns filmatiserad), eller kanske se den på teater är ett annat bra tips

I
l
o
v
e
språk
Share/Save/Bookmark

2 kommentarer:

Anonym sa...

Frågan är ju om man ska få elever på högstadiet att läsa klassiker. Är dom mogna för Dr. Glas och liknande. Tror inte det. Och vad är en klassiker. Varför är Frankenstein och Dracula sällan med i klassikerlistor.
Jag tror att det vore bättre att satsa på klassiker och gymnasieelever

Eva Norrbelius Coleman sa...

Det finns ju "klassiker" för alla åldrar, och många av dem är faktiskt värda att läsas än idag. Men visst borde även Dracula få plats... Vampyrer är ju dessutom superinne nu!
Att läsa t.ex. Stephenie Meyers nutida populära böcker om vampyren Edward och hans kärlek Bella och jämföra dem med Bramstokers Dracula skulle nog uppskattas på högstadiet;-)