29 mars 2010

Välja webbläsare

Från den 1 mars får alla som använder datorer med internet hemifrån en uppmaning att välja webbläsare. En webbläsare är det program som du använder för att hämta och ta del av innehållet på Internet.

Internet Explorer har länge varit standardwebbläsare i Microsofts datorer men strax före jul 2009 uppmanade EU-kommisionen Microsoft att se till så att användarna själva ska få välja vilken webbläsare de vill använda. Detta innebär att cirka 3,5 miljoner svenskar sedan början av mars nu uppmanas att välja om de vill behålla Explorer eller om de istället vill surfa med en annan webbläsare.

De största webbläsarna idag heter Internet Explorer, Firefox, Google Chrome, Safari och Opera. Vilken av dessa man ska välja är naturligtvis en smaksak och alla har både för- och nackdelar. För någon användare är det viktigt med en webbläsare som jobbar snabbare än andra, en annan föredrar många extrafunktioner som underlättar arbetet vid datorn och någon tycker att en avskalad design är att föredra. Alla webbläsarna är förstås gratis och väldigt lätta att installera.
  • Internet Explorer är den mest använda webbläsaren idag eftersom den länge har varit standard i datorer med operativsystemet Windows.
  • Den näst största webbläsaren Firefox är lätt att använda och har många insticksprogram som kan göra surfandet roligare.
  • Google Chrome är den nyaste webbläsaren som tilltalar många tack vare snabbhet och avskalad design.
  • Safari är Mac-användarnas webbläsare som också går att använda på Windowsdatorer. Safari är snabb och har en ren design.
  • Opera är en norsk webbläsare som kräver väldigt lite minne och som därför kan vara ett bra val.
Har du frågor om webbläsare och annat som rör Internet och datorer är du välkommen till biblioteket på måndagar mellan klockan 13 och 16 så hjälper vi dig gärna!

Skrivet av: Ann-Sofie Jonsson

Share/Save/Bookmark

1 kommentar:

Nils Holm sa...

Rekommenderar - tveklöst - FIREFOX!