07 juni 2010

Fotbollsfest!




När detta skrivs är det bara fyra dagar kvar till den stora fotbollsfesten.
Visst, feber kanske man inte kan snacka om här i Sverige eftersom vårt svenska landslag inte kvalade in till 2010 års VM-slutspel, men för oss som gillar att se bra fotboll väntar många högtidsstunder under den närmaste månaden.
Kommer Bafana Bafana, som Sydafrikanska fotbollslaget kallas, att hålla för hemmapublikens enorma förväntningar? I Sydafrika tror många att hemmanationen skall gå hela vägen, medan experter tvivlar att de kommer att klara sig vidare från gruppspelet.
Jag hoppas i alla fall att de klarar sig vidare eftersom VM-festen alltid blir trevligare ju längre värden är med.

Kommer Brasilien att bjuda upp till sambafotboll och kommer den ofta inför VM nederlagstippade lagmaskinen Tyskland att ändå stå där som ett av lagen när finalen spelas?
Kommer geniet/galningen Maradona att helgonförklaras eller få löpa gatlopp när vi summerar Argentinas äventyr i VM?
Regerande mästarna Italien brukar hitta formen till VM och gå långt. Spanien har haft ett bra lag de senare åren och är regerande Europamästare. I England längtar man något så oerhört efter framgångar med sitt landslag. Kan Capello ordna det Svennis inte kunde?

Svennis förresten, som inte fick fortsätta med Mexico (som dock tog sig till VM) kan han överraska med sitt Elfenbenskusten? Och Lars Lagerbäck som ändå tog sig till Sydafrika, passar hans lugn och svenska modell Nigerias stjärnor?Sydafrika, Nigeria och Elfenbenskusten i all ära, men kanske är Ghana det bästa laget från Afrika med många unga hungriga spelare. Det ska bli intressant att följa dem.

Det dukas upp till fest med ett långbord av gäster. Men bara en sitter kvar sist. Vilken vet vi den 11 juli.

På webben finns det naturligtvis mängder av sajter som har bunjrat upp med fakta och aktuell information om lagens hälsotillstånd. Många är de betalda experterna som får rita bollbanor och passningsvägar och komma med taktiska förslag...

Vill man ha officiell information så är FIFAs egna sajt en tillgång. Själv kommer jag att använda mig av SVTs och BBCs välfyllda webbsajter.

FIFA
SVT
BBC

Skulle du mot förmodan hinna läsa någon bok under VM så har vi öppet som vanligt. Om den boken dessutom skall handla om fotboll så har vi skyltat upp böcker om det på vårt skylttorg.

Till sist så låter jag er dra på smilbanden för fotboll är ju trots allt en lek. När man vill höja upp fotbollens status brukar man ofta kalla den för "det gröna fältets schack". Dennna taktikens och strategins stora sport.
Man kan väl säga att Monthy Python tar fasta på det.






"Hegel is arguing that the reality is merely an a priori adjunct of non-naturalistic ethics, Kant via the categorical imperative is holding that ontologically it exists only in the imagination, and Marx is claiming it was offside."

Briljant!


Share/Save/Bookmark

3 kommentarer:

Jerk sa...

Bra text. Mer texter från dig på bloggen, tack.
Och Monthy Pythonklippet är sanslöst kul!

Det som saknas i texten är vem du tror vinner VM?

Anonym sa...

En klassiker. Säger bara Tyskland, vilket lag!

Niclas Forsgren sa...

@Jerk Trevligt att du tyckte om min text. Det skulle vara roligt om ett Afrikanskt lag kunde nå framgång i VM. Kanske kan det räcka till medalj för något av dem nu när det hela avgörs på den afrikanska kontinenten.

Men om jag måste tippa en vinnare så blir det Spanien. Jag tror att deras vinst i EM har gett mersmak. De har spelarna och, som det verkar, formen.

@Anonym Sannerligen en klassiker!