09 mars 2011

Plötsligt händer det - Etgar Keret

"Plötsligt händer det". En slogan som ni kanske känner igen från  Svenska Spel när de marknadsför sina trisslotter. Där handlar det om att gnugga fram ett ekonomisk oberoende. Men "Plötsligt händer det" - känslan, inträffar ibland (dock inte så ofta) inom litteraturen. Plötsligt, ganska ofta av en slump, så upptäcker man en författare som man fullkomligt uppslukas av: Men till skillnad från gnugglottens hopp om oberoende så hamnar man i något som liknar ett litterärt beroende. Man vill ha mer! 

En författare som skapat ett sådant beroende hos mig är den israeliske författaren Etgar Keret. Keret skriver noveller. Korta, ibland bara ett par sidor, noveller som ligger i gränslandet mellan fantasi och verklighet. Absurda, tragikomiska och ibland helt galna noveller. I persongalleriet hittar vi unga soldater, mäklare och missbrukare. Det finns några vinnare men de flesta är förlorare. Novellerna andas temperament och destruktivitet men likafullt finns också en livsvilja i Kerets noveller. Och inte kan ni väl motstå en novell som handlar om den söte flickvännen, som på natten förvandlas till en ölmagad, rapande mansgris för att på morgonen därefter vara vanlig igen!?

På svenska finns novellsamlingarna Åtta procent av ingenting och Goda intentioner utgivna. Jag hoppas att fler kommer att ges ut på svenska. Men jag kommer inte att kunna vänta på dessa eventuella översättningar utan härnäst väntar Keret på engelska (kan tyvärr inte läsa hebreiska). Det finns nämligen inte en chans att jag kommer att klara mig utan honom.

Keret är också filmskapare. Både som manusförfattare och som regissör. Tillsammans med sin hustru Shira Geffen belönades han med priset Camera d'Or vid filmfestivalen i Cannes 2007 för filmen Jellyfish. En film jag hoppas kunna köpa in till biblioteket. På YouTube kan man också hitta en del kortfilmer som är baserade på Kerets noveller. Och via Kerets hemsida hittar ni både biografi och bibliografi över hans olika verk.  


Sök efter Kerets böcker i HelGe-katalogen
Etgar Kerets hemsida






Share/Save/Bookmark

1 kommentar:

Feelgoodbibliotekarien sa...

Jag hade turen att få lyssna på honom i Oslo på litteraturhuset och blev fast för hans noveller direkt. Nu tror jag att jag har ramlat över hans kvinnliga motsats: Claire Castillion http://dorasbokprat.blogspot.com/2011/06/man-kan-inte-hindra-ett-litet-hjarta.html Har du någon likande man kan läsa tills nästa Keret översätts?