20 juli 2012

Vad läser författarna själva?- boktips från våra lokala författare

Foto: Per Agne Erkelius

Denna vecka är det dags för Lina Erkelius att presentera sina boktips och sin sommarläsning. Lina är född och uppvuxen i Uppsala men har bott i Sandviken och bor numera i Gävle. Hon arbetar både som författare och flitig översättare. Hon debuterade år 1988 med romanen Sing-Sing och har sedan dess skrivit tre romaner: Tio meter luft, Matti och Kanske i morgon.





Lina, vad gillar du själv att läsa?

När jag läser för nöjes skull (och inte i jobbet) läser jag nästan bara biografier och dokumentärromaner. Ett tips är "Gryningspyromanen" av Jörgen Pettersson och David Widlund (Hoi Förlag).
I nästan tjugo år gäckade Gryningspyromanen polisen. Trots att han planterade ledtrådar som ledde tillbaka till honom själv fick han fortsätta att härja fritt. Först 2011 dömdes han, en dom som hade kommit långt tidigare om polisen och rättsväsendet hade arbetat annorlunda.
Hur kunde Ulf Borgström gå fri så länge när alla visste vem han var? Och hur kunde han få samhället att finansiera hans verksamhet?
Författarna har intervjuat familjemedlemmar och vänner till Borgström, och kartlagt hans barndom och uppväxt. De har även intervjuat polis, räddningstjänst, åklagare och drabbade samt tagit del av domstolshandlingar och rapporter.


Vad läser du i sommar?

I sommar läser jag biografin "Ulrike Meinhof" av Jutta Ditfurth (A Bonniers) och Marianne Faithfuls självbiografi "Minnen, drömmar och reflektioner" (Bakhåll).















Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: