18 januari 2013

Boken om Joe av Jonathan Tropper


Joe Goffman skriver en bok om att vara tonåring i småstadshålan Bush Falls där det enda som räknas är att vara stjärna i basketlaget. I boken utlämnar han allt, från tonårsförälskelser till alla övergreppen som hans klasskompisar och vuxensamhället gör mot hans bästa kompisar Wayne och Sammy när det upptäcks att de har en kärleksrelation. De första bögarna i stan, varav Wayne råkar vara basketlagets stora stjärna medan Sammy bara är konstig, gillar Bruce Springsteen och har en mamma alla är tända på.

Boken filmatiseras med Leonardo DiCaprio i huvudrollen, succén gör Joe stenrik  och på kuppen hatad av alla i Bush Falls. Han har inte varit tillbaka i stan på 17 år när hans pappa drabbas av en stroke. Han återvänder, ovälkommen av alla inklusive sin egen familj.

Men gamle vännen Wayne är också tillbaka i stan, svårt märkt av sjukdom. Kvar i stan finns också Sammys mamma och ungdomskärleken Carly, den enda kvinna han älskat men också svikit en gång för mycket.

Ja vad ska man säga. Det kunde nästan vara Sandviken, Gävle eller nån annan stad där så mycket kretsar kring idrott. Man känner i alla fall igen det där lite tragiska att de som en gång i sin ungdom varit idrottsstjärnor klamrar sig fast vid den tiden, vårdar den som pokaler i ett prisskåp och uppnår en märklig status som varar livet ut.

När En dag blev en stormande succé kom de där tråkiga motreaktionerna på den att den kanske inte var så himla bra ändå. Men det var den. Och Boken om Joe av Jonathan Tropper är lika omtumlande bra och alla som älskade En dag kommer att älska den.

Det är inte direkt feel good det här. Men en lättsam, skruvad berättelse som funkar för både män och kvinnor. Det är en bok som får en att skratta en hel del. Sen skadar det inte att boken fullständigt kryllar av Springsteencitat heller.

Nu vill jag se filmen. Med Leonardi DiCaprio i huvudrollen förstås.

Marcus Strand
Sandvikens Folkbibliotek

Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: