23 oktober 2013

Bokomotivet tuffar på

Med läsprojektet "Bokomotivet" vill vi väcka läslust hos kommunens 5-åringar och göra dem förtrogna med bibliotek, bilderböcker och sin egen kreativitet.

"Bokomotivet" pågår under hösten på alla våra bibliotek. Genom att uppmuntra barnen till eget skapande hoppas vi fördjupa deras intresse för bilderboken, läsningen och språket. Barnen arbetar med inspiration ur boken Tänk om... av Lena Sjöberg. Bland annat får de med hjälp av surfplattor skapa egna sagor och utforma bilder och rekvisita till dem. Sammanlagt medverkar 70 barn i "Bokomotivet".

Två bildkonstnärer medverkar i projektet. Christina Wannberg har besökt några av kommundelsbiblioteken medan barngrupperna på Sandvikens folkbibliotek har fått handledning av Pamela Törn Skoglund.

Idag var det dags för barnen på förskolan Villekulla och föräldrakooperativet 91:an i Storvik att skapa med anknytning till sagan de gjorde vid första träffen. I ena gruppen blev det en saga om ett barn som vaknar upp en morgon och plötsligt har förvandlats till en...dinosaurie!


En dinosaurie skapad i en surfplatta

Dinosaurien dricker av en magisk saft och förvandlas sedan tillbaka till en människa. Men saften finns kvar och med den kan man förvandla andra levande ting. Barnet möter en annan dinosaurie och lite längre in i sagan befinner sig barnet i en stor mörk skog.

Den mörka skogen. Fullt med spännande djur.

Där möter barnet en varg!


En varg bland några spindlar.
De är sjuka så de har fått röda prickar, säger Algot som är konstnären bakom målningen.

Här skapas det för fullt

Projektet kommer avslutas med en bokfinal där barnen får möta Lena Sjöberg. Hon kommer titta på den utställning som består av sagan barnen gjort och de teckningar och skapelser de tillverkat. Barnen har också fått i uppgift att rita ett porträtt av Lena så som de tror att hon ser ut. Tillsammans kommer de prata om de bilderna.


Lena besöker alla kommunens bibliotek under Folkbibliotekets jubileumsvecka då projektet avslutas. (4-11/11). Då visas barnens egna skapelser i utställningar på biblioteken. Sedan kommer barnens verk att samlas till en stor, gemensam utställning som visas på Kulturcentrum i Sandviken från Internationella barnkonventionsdagen den 20 november.

Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: