21 september 2012

Vart är världen påväg? - Tips på bra ”feel bad” litteratur


Samhället vi lever i förändras hela tiden, och frågan man kan ställa sig är: vart är vi påväg? Här är tips på tre nyligen utgivna böcker som tacklar frågan.



Kollaps av David Jonstad är en bok om civilisationens fall. Men också om hur vi kan överleva den och skapa goda förutsättningar även i svåra tider. De flesta kanske tänker sig samhällets förfall som någon av dessa moderna katastroffilmer då marken skakar och tv´n visar skärrade människor som springer för livet, men Jonstad menar att kollapsen kommer smygande. Människor har en ofattbar förmåga att anpassa sig till nya villkor och situationer utan att vi märker det själva.
Jonstad menar att om vi slutar blunda och börjar ha en mer realistisk syn på världen och de förändingar som lett till var vi står idag också kommer kunna möta framtiden på ett bättre sätt. När de tre stora grundpelarna för den industriella civilisationen, energi, ekologi och ekonomi börjar gunga vet vi annars aldrig var vi hamnar.
En annan bra bok om man vill fortsätta deppa är Väfärd utan tillväxt av Tim Jackson.

Fredrik Alveréns bok Såld på nätet- priset du betalar för gratis handlar inte enbart om Facebook, vilket man kan tro när man tittar på omslagets skrikblåa färg och glada ”gilla-symboler”. Nej boken handlar om de företag på Internet som kan leverera gratistjänster till dig i utbyte mot den användardata du knappar in för att ta del av tjänsterna. Den informationen utgör en miljardidustri och den används för att kunna skräddarsy reklam och annonser till just dig. Alverén vill göra oss uppmärksamma på att allt vi gör och skriver på nätet är intressant för företag som vill veta vem vi är. Ju mer information om oss, desto bättre tjänster och reklam som passar oss kan företaget leverera. En sökning på Google på samma sökord ger inte samma sökträff för mig som för dig, och det beror på att mina tidigare sökningar sparats och analyserats för att i fortsättningen ge mig bättre sökträffar.
Kanske en fifflig grej, men vad kan hända om användardatan säljs till ett mindre seriöst företag? Eller om företaget som äger datan blir uppköpt. Alverén pekar på exempel från händelser där användardata gjorts offentlig. Tusentals människors sökloggar offentliggjordes i ett dokument och lades upp på nätet i forskingssyfte. Självklart blev det en tävling där alla intresserade började rota i historiken och det visade sig att flera personer kunde spåras via sökhistoriken enbart med hjälp av en telefonkatalog...
Algoritmer räknar ut vad jag är intresserad av och ger mig mer av det, allt som ligger utanför går mig obemärkt förbi.
Alverén tar upp fler exempel och det är bra med en lite mer kritisk debatt kring sociala medier och vårt användande av Internet. Tekniken i sig är ju inte farlig, men kanske är det dags att användandet av tekniken börjar regleras.

Igår (2012-09-20) var det en recention av Nina Björks senaste bok Lyckliga i alla sina dagar i Arbetarbladet- Vakna ur skitdrömmen!
Nina Björk behandlar frågor som rör hur vår tids drömmar och ideal ser ut. Hon tittar på Sveriges politiska och ekonomiska utveckling och behandlar frågor om pengar och människor och deras värden och värderingar. En mening dyker upp i mitt huvud: idag vet vi priset på allt men inte värdet av något. Detta blir en bok jag ställer mig i kö för att låna.






Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: