09 januari 2013
Yarden
Folkbiblioteket några dagar innan jul. Det är som så ofta fullt vid IT-torget. Många som kommer för att göra utskrifter av kontoutdrag att gå till socialkontoret med och visa upp att det är noll på kontot. Det är ju såna tider vi lever i. Har du inget får du acceptera allt. När du förlorat allt upptäcker du att du kan alltid förlora något mer.
En del som kommer till biblioteket i det här ärendet är inga av våra vanliga besökare, de har inget intresse av bibliotekets medier, tjänster, service. Bara utskriften som visar alla transaktioner mellan två datum. Det blir att man börjar undra om det här verkligen är något för biblioteket, är det inte banken? Jo, men de tar 50 spänn per utskrift. Och visst är det en uppgift som hör till biblioteket, en del av vårt demokratiska uppdrag.
Andra vid IT-torget behöver hjälp att betala sina räkningar. Kämpar med bankdosorna. Betalar en tredjedel av hyran i stället för hela sen är det sex hundra kvar över jul Vad händer med julklapparna? Vill jag verkligen veta? Om man ger, får. Vi har bara en värld men vi lever ändå i helt olika. Det här är inget man ser var som helst i samhället. Eller vill se. Men de kommer till biblioteket.
Mellandagar. Jag läser Yarden av Kristian Lundberg.
Människor i stadens mörka utkanter, samhällsskuggan; utspelar sig i hamnen i Malmö, där han jobbar med att parkera bilar så tätt det nånsing går, eller tvätta dem, allt möjligt det är skitjobb. Det blir en vända till hamnen i Trelleborg också, där han och de andra får sitta ute i regnet och käka för de fast anställda tror de är polacker.
Och minnet från när han jobbade som servitör på en finare krog, serverade sin pappa som häll affärslunch och inte ville de han var där med skulle få veta att det var hans son som jobbade där, plockade undan tallrikarna och gav irriterade blickar på sonen. Just for being there.
Skam, vrede, sorg som bultar i blodet på varje sida, en fantastisk bok. Läs den, en bok som ger en helt annan bild av verkligheten än den som sköljer över oss i reklam, köpstäderna, på Facebook,den politiska retoriken och så vidare.
Marcus Strand
Sandvikens Folkbibliotek
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar