30 januari 2007

Nya romaner!

På vår Nyhetshylla intill lånedisken ställer vi alla nya böcker på biblioteket. Nedan presenteras ett urval av veckans nykomlingar vad gäller skönlitteratur och poesi.
Nedjma: Mandeln
Badra växer upp i en by i Marocko. I tonåren gifts hon bortmed en äldre man som på ett hänsynslöst sätt försöker görahenne med barn. Badra känner sig död och tom inombordsoch flyr efter fem års helvete till sin moster i Tanger.Livet i staden står i skarp kontrast till livet på landet- och hon träffar läkaren Driss. Han lär Badra älska sin egenkropp och öppnar dörrar till en erotisk och passionerad värld hon aldrig ens kunnat drömma om.

Juli Zeh: Leklust
Ada och Alev, elever på en gymnasieskola i Tyskland, driver ett sexuellt spel med en av sina lärare. Spelet går över i utpressning och går dem sedan ur händerna. En generationsroman om de ungdomar som vägrar att acceptera våra värden och värderingar.



Einar Már Gudmundsson: Beatlesmanifestet
Det är 1960-tal och Jóhann Pétursson, klassens clown, arbetar på ett nytt manifest som ska ersätta alla de andra. Det handlar om uppror mot föräldrar och lärare, om drömmar om framgång och berömmelse och om upptäckten av det motsatta könet. Men inte minst om musiken, som får en ny tid att randas.
Med Beatlesmanifestet är Einar Már Gudmundsson tillbaka i 1960-talets Reykjavik med en sprudlande skröna från gränslandet mellan barndom och tonår.

António Lobo Antunes: Karavellernas återkomst
Karavellernas återkomst skildrar tiden närmast efter nejlikrevolutionen 1974 och vad som hände då omkring en miljon portugisiska medborgare (portugiser och svarta) återvände till moderlandet från de forna kolonierna i Afrika, antingen frivilligt eller för att de skrämdes bort av de unga självständiga nationernas nya regimer.

António Lobo Antunes betraktas som Portugals främste författare i sin generation, och hans författarskap har väckt mycket stor uppmärksamhet även internationellt.

Katarina Frostensson: Ordet
Katarina Frostenson är en av Sveriges främsta poeter, mångfaldigt prisbelönt och av stor litterär betydelse både inom och utanför Sverige. I mars sätts det nyskrivna verket Ordet -en passion upp på Berwaldhallen i Stockholm. Librettot är författat av Katarina Frostenson och musiken skriven av Sven-David Sandström.
"Min uppgift var att skriva utifrån passionsberättelsen om Kristi lidande och död. Det var en enorm utmaning", något av det svåraste jag gjort inom dramatik. För hur ska man tackla den myt som präglat oss allra mest i vår civilisation? har Katarina Frostenson sagt om uppdraget.

Caryl Phillips: Dans i mörker
Bert Williams och George Walker var de första verkligt framgångsrika svarta komikerna i usa. Vid förra sekelskiftet turnerade de över hela den amerikanska kontinenten och deras namn lyste i neon på Broadway. De var lika kända som ett annat oförglömligt komikerpar: Helan och Halvan. Men framgångarna hade också en baksida.
Dans i mörker är en roman om ras, rasism och tillhörighet.

Martin Engberg: Tecknen runt huset
Novellerna i Martin Engbergs Tecknen runt huset är fyllda av suggestioner, tecken, spöken och märkliga övervakningssystem, som i hans berättelser blandas med fullkomligt vardagliga miljöer, röda hus på landet och industriområden. Det får läsaren att känna att hinnan mellan verkligheten och något mycket främmande och skräckinjagande är både tunn och genomskinlig.
Martin Engberg är en av grundarna bakom tidskriften jmm, och är bosatt i Göteborg. Detta är hans debut.

Thomas Wulff: En hjälte för vår tid
En hjälte för vår tid handlar om en bortglömd finlandssvensk med dubbelidentitet. Ivarlassy föds under slutet av 1800-talet i Baku, där han lever sina första tio år tills föräldrarna bestämmer sig för att skicka honom till Helsingfors för att inleda sin läroverksgång. Loven tillbringas dock i Azerbajdjan och tidigt kommer Ivarlassy att intressera sig för islam och den muslimska kulturen.
I Thomas Wulffs stora roman om finländskt och ryskt sekelskifte varvas historisk kunskap med humor och spänning. Allt är kanske inte helt och hållet sant, men allt är inte heller osant. Första fristående delen av en planerad trilogi.


Share/Save/Bookmark

1 kommentar:

Anonym sa...

Böcker´nya romaner, allt distraherar mej!Kom till mej´du sköna roman, låt mej läsa dej, få mej extatisk av lycka som fortplantar sej!Ord förför mej, vem som än skrivit dem!Känn doften av nya sidor´bladens vassa kant sårar mej!Biblioteket håller med plåster! MVH Gladiatan