07 maj 2007

Patient av Ben Watt

Den här boken med det inplastade patientkortet på framsidan och det sjukhusrutiga pärmarna tror jag med lätthet kan försvinna i mängden av böcker. Dessutom är den placerad på Ijz-hyllan eftersom författaren är Ben Watt, en av medlemmarna i popduon "Everything but the girl".
Jag vill därför gärna lyfta fram boken Patient av Ben Watt här i bloggen.

Ben drabbas mitt i livet av en mystisk sjukdom och hamnar på sjukhus.
Vi får följa honom på vägen till en diagnos medan hans tarm ruttnar och läkarna försöker ta reda på vad som är fel.
Det är naturligtvis en personlig tragedi för en ung människa att bli svårt sjuk och förlora månader av sitt liv, för att inte nämna flera meter tarmar, men boken är inte nattsvart eller onödigt svår. Kanske är det atmosfären på sjukhuset med rutiner och monotoni varvat med svåra smärtor, som framkallar det distansierade synsätt med vilket han upplever och beskriver livet som patient. Han lyckas med att dokumentera sjukdomens förlopp och sjukhuslivet samtidigt som han är livsfilosofisk och otroligt klarsynt. Han är hela tiden väldigt närvarande och vi får som läsare finnas med som små fripassagerare inne i hans huvud, vilket är häftigt!


Det enda som stör i boken är den något uppstyltade översättningen. Översättaren har valt ordet "gangrän" istället för kallbrand och "tourniquet" istället för tryckförband. Det förtar inte själva intrycket från Bens berättelse och upplevelse däremot. Det här är en sann berättelse som berör.

Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: