30 november 2008

Det ska vara SPÖKEN i år!

… I alla fall om de finns i Krabbsjögrund, där Karl Dymling bor hos sin morfar under loven. Lika idylliskt som det brukar vara i Krabbsjögrund om sommaren lika mörkt och dystert är det på hösten. Då brukar alla historier som morfar berättar för Karl kännas extra läskiga – och nästan helt verkliga… Den första delen i serien om Karl och hans kompis Sara heter Spökskeppet Vallona och efterföljaren Kapten Svarteks grav. Böckerna är skrivna av Mats Wänblad och Lena Ollmark. När Mats nyligen var på författarbesök på Björksätra och Sätra skola i Sandviken berättade han att ytterligare två ”spökisar” i serien är att vänta OCH en filmatisering av Spökskeppet Vallona . Det ser vi fram emot!

Under författarbesöket fick eleverna också prova på att skriva en egen (spök)berättelse,tillsammans med Mats, och bekanta sig med begreppet dramaturgi (konsten att göra en berättelse mer spännande). Kort: genom att tänka på ”de fyra stegen” samt rita upp en val (som får explodera på rätt ställe i berättelsen) så blir det en väldigt bra story! Busenkelt, eller hur? Det är bara att sätta i gång! För dig som önskar mer "boktips om skrivtips" rekommenderas Att skriva en historia (AKTIVA LÄRARE)

När Mats avslutar sitt sista framträdande med att berätta en hiskeligt spännande ”släktsaga” var vi många som satt fullständigt koncentrerade, bitandes på våra naglar, och undrade hur nu detta skulle sluta… Nu vet vi varför det är så viktigt att borsta tänderna;-)
Betyg: 5 spöken (av 5 möjliga)
Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: