27 november 2008

Köpfri dag!

Du har väl inte missat att lördagen den 29 november är årets Köpfria dag?

På den officiella hemsidans faq kan man läsa om att fenomenet härstammar från Kanada, där det startades 1992. Internationellt kallas dagen Buy Nothing Day, och firas i 60 länder världen över.

Vad denna köpfria dag innebär säger egentligen sig självt, dvs. att man under 24 timmar inte ska konsumera något. Men varför?

Jo, vi har miljöaspekten, rättviseaspekten och etiska aspekten, men "vi kan också se till oss själva som individer och hur uppsnärjda vi är i det ekonomiska systemet; hur vi i samhället idag är reducerade till konsumenter snarare än medborgare, hur mycket av vår tillvaro och vistelse i det offentliga rummet som går ut på att få oss att konsumera, köpa saker".


Ann-Christin Gramming tog det hela ett steg längre när hon bestämde sig för att ha köpstopp ett helt år (2007). Självklart bloggande hon om sin upplevelse i bloggen Köpstopp: Not buying it. Där beskriver sig Ann-Christine som en 30+are med två barn och man, boendes i lägenhet i Göteborg. Hon arbetar dessutom som bibliotekarie!

Varför köpstopp?
Gramming inspirerades bland annat av Judith Levine's bok "Not buying it", som beskriver hur Judith och hennes familj under ett år bara får köpa det allra nödvändigaste. Dessutom finns det en uppsjö av bloggare som skriver om sina köpstopp, se Ann-Christines lista här.


Skulle det vara möjligt för en småbarnsfamilj att ha köpstopp i ett helt år?



Grammings blogg finns numera även i bokform med den passande titeln: "Köp inte den här boken: mitt år med köpstopp". Dag för dag för vi följa hennes kamp och vad hon lär sig efter vägen. Boken är full med tips och värdefull information för dig som är intresserad, och framför allt väldigt inspirerande!


Något som underlättar för den bokslukande Ann-Christine är att använda bibliotekets resurser mycket mer. Hon behöver ju inte prenumenera eller köpa alla dessa böcker och tidskrifter, de finns ju på biblioteket!

Vill du läsa om hur det gick för Ann-Christine? Kolla in bloggen eller läs hennes bok, den finns på ett bibliotek nära dig.


Tips: Kolla in Bookmooch! Ge bort böcker du inte längre behöver och få böcker du vill ha!





Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: