07 december 2008

Bokslut

Med "bok-slut" menas förstås inte att jag är trött på böcker eller, ve och fasa, att det är slut med böckerna ... snarare avses här en slags summering av bokåret; vad gjorde biblioteket bra? Vad gjorde vi mindre bra? Ökade vi antalet utlån eller pekar siffrorna nedåt? Hur många besökte biblioteken och i vilket ärende?

Det finns många frågor och det är viktigt att vi vågar ta tag i dessa. Att urskilja tendenser genom att se vad statistiken visar är bra, bara man inte stirrar sig blind på siffrorna... Allt är INTE mätbart!

Vissa fakta vet man också på förhand, t.ex. vilka "sorgebarn" som finns på just vårt bibliotek i Björksätra. För oss är det fakta i dubbel bemärkelse, nämligen faktaböcker för vuxna som för tillfället värmer våra hyllor jättebra (*ironi*). Som tur är så gillar vi utmaningar - till nästa år finns planer på en helt annan "sortering" av facklitteraturen. Kanske blir det en härlig "kropp, själ och livsenergi"-avdelning (psykologi-medicin-kokböcker-trädgård?) Och, i jämställdhetens namn, en "Byggare Bob"-avdelning där böcker och tidskrifter om t.ex. snickeri, motor, jakt etc finns samlade. För all del en grov generalisering men ändå;-)

För den biblioteksintresserade finns nu "Fakta om biblioteken 2008" (Svensk biblioteksförening) att ta del av. Läs den här.
Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: