11 december 2008

Konstgjord mat och konsumentmakt

Hur kunde det bli såhär?


Det undrar konsumentreporter Magnus Lundquist i GD:s granskning av den konstgjorda maten, första delen i en artikelserie som ska framhäva "den rena maten". Vi har, enligt GD, blivit invaggade i falsk säkerhet, vi som har litat på att tillverkare/företag och Livsmedelsverket. Vi som trott att fokus ligger på att producera mat som är bra för oss konsumenter. I själva verket tänker företagen på sin egen vinst och proppar därför den mat vi köper full med tillsatser.

2007 kom Mats-Eric Nilssons bok "Den hemlige kocken - det okände fusket med maten på din tallrik" och den öppnade ögonen på många. Jag ser mig själv som ganska medveten, men till och med jag chockades av hur långt industrierna kan tänka sig att gå för att tjäna lite extra. Nu har dessutom uppföljaren, "Äkta vara - guiden till oförfalskad mat" kommit ut, som till stor del spinner vidare på det Mats-Eric startade med sin tidigare bok med skillnaden att han lägger större fokus på hur vi numera upplysta människor ska gå till väga för att hitta råvaror och produkter som är äkta. Numera har Mats-Eric även en hemsida och blogg med utomordentliga livsmedelsguider.


Camilla Sparring startade Matupproret med en vision för 2008 som inkluderade att "konkret engagera så många individer, organisationer och journalister på så många orter som möjligt i kampen mot industrimaten". Camilla vill även hon att vi ska fokusera på mat utan tillsatser, ekologiskt och närodlat. Och nog har vi väl kommit en bit på väg? Närapå 30 000 människor har skrivit under, och runtom i Sverige debatteras exempelvis skolmaten, en hjärtefråga för Camilla.


Sverige har alltså vaknat till, men hur får vi bukt med problemen?
Ett steg kan vara att tillsammans med Camilla bli upprorsmakare, eller att läsa innehållsförteckningar med Mats-Eric, eller kanske kontakta företagen som du tycker tillverkar tvivelaktiga produkter? Men har vi någon makt som konsumenter?

Hanne Kjöller är hoppfull, såhär skriver hon i DN: "Kunde konsumenterna få matproducenterna att gå åt det konstgjorda hållet så måste de kunna få dem att gå åt det andra. Det är bara att rata den dåliga maten." Vi måste alltså ta vårt ansvar och se till att företagen lyssnar på oss!

Radarblogg, däremot, är tveksamma till denna approach och menar att politikerna måste gripa in och lagstifta bort all denna konstgjorda mat och styra in oss på rätt spår. eftersom vi har blivit så missledda.
Vad tror du?


Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: