13 januari 2009

Att läsa för hunden

Att läsa för hunden : en metod för läsfärdighetsträning?
Det är titel på en uppmärksammad c-uppsats som framhåller att närheten till sitt djur, bland annat genom att läsa för hunden, fungerar som en lustfylld metod för läsfärdighetsträning.

Att läsning är bra, både för att utveckla språkbruket, kreativiteten och inte minst för att tillgodose behovet av verklighetsflykt, torde ändock vara och också förbli oemotsagt.

Låt oss nu sätta hunden i fokus istället.

Vi som är hundägare ägnar avsevärd tid med våra älskade fyrfota vänner. Vi strävar efter att uppnå den fulländade relationen och det perfekta samspelet med hunden. Hyllmeter av böcker om hundträning, hundpsykologi och dylikt ges ut varje år som främjar detta intresse. En titel jag varmt vill rekommendera är Cesar Millan , mannen som de facto lystrar till det melodramatiska epitetet; mannen som talar med hundar. Cesar Millan är också med all sannolikhet den idag mest kände hundexperten, eller ska vi kanske säga den mest mediekände dito?

Nåväl, hur det än är med den saken vill jag i alla fall varmt rekommendera hans bok Cesar och hans hundar:

Att vara med hund är således stort. Det främjar folkhälsan.

Låt oss i sammanhanget därför kombinera begreppen folkhälsa, hund och läsning och fundera kring huruvida läsning för hunden kan fungera som relationsfrämjande faktor mellan förare och hund.

Läsning för hunden är nyttigt och bra, inte minst för läsfärdighetsträning, utan det främjar även det sociala samspelet mellan förare och hund.
Men vad Halifax egentligen tycker om Markus Zusaks Boktjuven förtäljer dock inte historien.
Men det var en bra stund, hundstund och sagostund.
Så läs en bok för hunden.
Allt gott










Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: