27 januari 2009

Klassikern Wuthering Heights som läsupplevelse, filmupplevelse eller varför inte som musikupplevelse


Vad definierar en klassiker? Kortfattat den typ av berättelse som på det ena eller det andra sättet betraktas som normerande i sitt uttryck och, inte att förglömma, som har en bestående verkningskraft på sin publik. Och detta oavsett sin ålder.

Emily Brontës (1818-1848) Wuthering Heights (1847), (på svenska Svindlande höjder) är ett alldeles ypperligt typexempel på definitionen klassiker. Den har tolkats för filmen ett inte obetydligt antal gånger. Den har blivit en låt. Och dessa fakta torde därför tala för sig själva avseende romanens ständiga aktualitetsvärde. Så, för er som varken sett filmerna eller läst romanen vill jag tipsa om en fantastisk bitterljuv läsupplevelse/filmupplevelse/musikupplevelse. Den intensitet och den känsla och den bitterhet som återges hos karaktärerna och mellan dem går inte att negligera. Du sveps med. Du blir tagen. Du blir fascinerad.

Vi befinner oss alltså tidigt 1800-tal i Yorkshire. Familjen Earnshaw tar sig an hittebarnet Heathcliff som blir dottern Catherines tvillingsjäl. Passionen mellan dem är tillintetgörande men bestående trots att de så småningom skiljs åt. Då Catherine gifter sig rämnar Heathcliffs tillvaro helt och hållet.

Emily Brontë skildrar sina karaktärers mer motbjudande egenskaper utan att försköna. Det handlar om alkoholmissbruk, svartsjuka och manipulativa övergrepp. Det är primitivt, smutsigt och djuriskt men oerhört naket och intensivt. Och det som skulle kunna vara kärleksfull passion och förbjuden kärlek blir till en antiklimax av plåga, förtvivlan och bitterhet.

Filmversioner av romanen finns i flera varianter
Den fantastiska 30-talsversionen med Lawrence Olivier och Merle Oberon torde vara den absolut bästa av alla filmatiseringar men är kanske svår att få tag på.
Mer information om filmatiseringar hittar du på:IMDB


På biblioteket kan du däremot låna en alldeles förträfflig samlingsbox med fem DVD: Systrarna Brontë collection varav Wuthering Heights (1997) finns med:
Och om inte den litterära upplevelsen eller den cineastiska upplevelsen passar dig, lyssna då istället på Kate Bushs´ låt med samma namn så kommer du kärlekshistorien mellan hittepojken Heathcliff och den förnäma Cathy nära, men på ett helt annat sätt.
Låna och läs!
Se!
Eller lyssna på hur en fantastisk klassiker tolkas…
Allt gott kära läsare

Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: