10 december 2009

Nobeldagen 2009

Den 10 december 1896 var den dag då Alfred Nobel avled i San Remo, Italien. Det är numera dagen då nobelprisen delas ut.

Läs om de olika nobelpristagarna 2009. Och kom i stämning innan Svt:s sändning från Nobelbanketten i Stockholms stadshus med några av Alfreds Dikter. Njut sedan av pompa & ståt, kända och okända ansikten och inte minst de härliga anrättningar som serveras på banketten!


Vill du förkovra dig mer i allt ifrån pristagare till de middagar som serverats under åren i Nobels ära? Läs då Ulrica Söderlinds Nobels middagar: banketter, festligheter och pristagare under 100 år. Författaren, som är bördig från Sandviken, kan titulera sig både kock, arkeolog och har dessutom en fil. kand. i ekonomisk historia. Hennes bok är en ordentlig genomgång av en av världens mest omtalade middagar. Följ arbetet i kök och kallskänk, dekantering av vin och serveringens alla utmaningar. Det är faktaspäckat och därtill med härliga bilder.
Share/Save/Bookmark

2 kommentarer:

heidi sa...

tackar tackar för ditt trevliga inlägg! De nobelska kulinariska anrättningarna är fantastisk kulturhistoria liksom porslin och glas och bestick. Och som gammal servitris är det alltid med stolthet man betraktar hur den omfattande servispersonalen helt och hållet synkroniserade arbetar under banketten. Oj oj oj, vad vackert!

allt gott/ heidi

Eva Norrbelius Coleman sa...

Ja, det är onekligen "teamwork" på hög nivå! Och visst blir man alltid nervös (för deras skull) när de stegar ner för trappan med maten...