26 september 2013

Besöket- filmklassikern du inte vill missa


Vad passar väl bättre en murken höstkväll än att krypa upp i soffan och avnjuta en riktigt bra film? Väl till pass kommer här ett filmtips som är en riktigt maffig berättelse.
Ingrid Bergman spelar Carla Zachanassian i denna Oscarsnominerade The Visit- eller Besöket som den heter på svenska.
Carla lämnar sin hemstad som ung och gifter sig rikt. Nu är hon rik änka och återvänder till hemstaden med en lömsk plan. I staden råder fattigdom då gruvan lagts ner och jobben är få. Folk börjar bli desperata men livas upp av fru Zachanassians besök. Kanske kommer hon vilja hjälpa den fattiga bygden på något sätt. På finmiddag med borgmästaren och alla pampar avslöjar hon dock hur bedrövliga alla var mot henne då hon fortfarande bodde på orten. Läraren som slog henne på fingrarna så fort hon svarade fel och de som hånade henne för lösdriveri. 17 år gammal blev hon med barn. Pappan till barnet, Serge Miller, mutar två kompisar och ber dem i rätten förklara att de också haft intimt umgänge med henne. På så vis slipper han undan från att ta sitt ansvar. Carla tvingas fly staden och jobba på en bordell. Där möter hon rikemannen som hon gifter sig med.
Det blir minst sagt tryckt stämning på middagen när hon berättar allt detta.
Nu är hon hemma för att skipa rättvisa en gång för alla. Hon är villig att dela med sig av sina tillgångar till orten och dess invånare- mot ett villkor- hon vill se Serge Miller död!

Och det här är alltså bara början på berättelsen och det blir bara bättre och bättre.

Låna den idag!


Linnea Forslund
Sandvikens Folkbibilotek



Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: