05 november 2013

Bibliotekets färdriktning - tradition och förnyelse

"Det spelar ingen roll att vi springer om vi inte vet vart vi är på väg." I skenet av de visdomsorden har vi på Folkbiblioteket dragit igång en serie inspirationsfrukostar, obligatoriska för all vår personal.

Tanken är att vi i sällskap av en inbjuden gäst reflekterar kring hur samhällsförändringar påverkar bibliotekets uppdrag och roll. Förra veckan hade vi vår första träff.

Weste Westeson, tidigare länsbibliotekarie i Gävleborg, kom på besök, drack en kopp kaffe och gav sin syn på bibliotekets färdriktning utifrån temat tradition och förnyelse.

Weste gick i pension 1988 men har sedan dess hållt sig uppdaterad genom olika bokprojekt och som skribent och debattör på morgontidningarnas kultursidor. Bland annat är han författare till den bok som gavs ut när Gävle stadsbibliotek 2007 firade 100 års-jubileum. Och förra året utkom "Med andras ögon", där han sammanställt berättelser om besökares syn på Gävle, från Carl von Linné fram till idag.

Det är slående hur folkbildningen förr hade en så mycket mer självklar roll i biblioteksarbetet, i allt från inköpsurval till programverksamhet. Ibland kanske folkbildandet slog över i pekpinnar? Hm, jag vill hellre tolka det som att man hade en tydligare bild av just uppdraget och sin roll på orten. Å andra sidan kan jag förundras: hur lite man måste ha samverkat med andra. Det är som att man var fullt fokuserade på att jobba bra innanför bibliotekets väggar. Annars borde väl biblioteken efter en så där 100 år ha en starkare ställning? Inte minst bland politiker och tjänstemän inom andra förvaltningar (ja! nu tänker jag inte minst på skolan och inom omsorgen).

Weste var rapp, kul att höra. Han berättade att han på 1980-talets mitt höll ett föredrag på Rotary i Gävle med titeln BOKENS DÖD. På den tiden var han fullständigt övertygad om att datorerna och det vi i dag kallar IT-utvecklingen skulle ha tagit över. Göra den trycka bokten oönskad. Nu blev det inte så, och Weste själv har ändrat uppfattning. Den tryckta boken har sin plats på biblioteken. Och läsfrämjandet är det centrala för biblioteken att jobba med. Stimulera fler att läsa, men också arbeta med läsförståelsen. För där vet vi att det finns brister hos många.

Weste refererade till en studie han tagit del av som uppger att en femtedel av Sveriges vuxna inte klarar av att tillgodogöra sig en "vanlig" text. Det stämmer rätt bra med de uppgifter som Centrum för lättläst brukar redovisa.

Westes korta framförande följdes av ett samtal med vår personal om trycka böcker, e-böcker och folkbildningens roll på biblioteket. Vad det är i vårt arbete som vi betraktar som folkbildande. Det mynnade ut i att vi började tänka högt kring fördelarna med att skapa minibibliotek lite här och var i samhället. På arbetsplatser, fritidsgårdar, hembygdsgårdar, och som kanske inte alltid kan vara bemannade med personal utan drivs av engagerade volontärer. Känsligt ämne vi har att återkomma till.

Kanske nästa gång rentav. Om två veckor får vi besök av Peter Alsjber, nu verksam länsbibliotekarie i Örebro län. Där har man börjat experimentera med bibliotek som kan "poppa upp" lite varstans. De ligger också långt framme i att jobba med att nå idrottsungdomar med läsning på nya sätt, i samarbete med föreningar. Peter är dessutom en grym omvärldsbevakare inom biblioteksområdet, så det ska bli väldigt roligt att ta emot honom  i Sandviken.

Marcus Strand
Bibliotekarie, Sandvikens Folkbibliotek
Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: