11 december 2013

Läsning med de minsta

Hur tidigt kan man börja läsa för sitt barn? Den frågan brukar jag ställa till nyblivna föräldrar när de kommer med sin föräldragrupp från BVC till biblioteket. Några brukar svara att de redan börjat läsa för sitt barn som är knappt ett halvår gammalt. För det finns ju ingen gräns, likväl som det inte finns någon gräns för vid vilken ålder man ska sluta läsa böcker i sitt liv.

På Storviks bibliotek arrangerar vi tillsammans med Öppna förskolan något som kallas för Pekboksäventyr. För det är spännande med läsning för riktigt små barn- men också en utmaning. Det är många saker som pockar på ett litet barns uppmärksamhet men det blir aldrig lika tydligt hur boken och berättelsen är ett så effektivt medel för att fånga uppmärksamheten. Att läsa pekböcker för små barn kräver en engagerad röst och ögonkontakt med barnet, men också ett användande av fler sinnen än synen. Man kan känna, lyssna och smaka också.

Bild från boken Bebis + Bok = Glädje av Anette Kohkoinen


I den stund vi börjar läsa och titta i boken sprider sig en tystnad bland barnen och de fångas av bilderna, färgerna och vad som ska hända på nästa sida. Man blir även varse hur olika vi uppfattar bilderna. En liten nyckelpiga i utkanten av bilden har jag helt missat men en bebis pekar på den och ropar glatt. Vi ser olika saker.

Vid några tillfällen har jag använt bibliotekets surfplatta och tänkt att det här borde vara ännu mer effektivt. Men jag märker nästan ingen skillnad om vi tittar på en pekbok i en surfplatta eller som vanlig bok. Med surfplattan finns det mer möjlighet till interaktion men många pekböcker har interaktion inbyggda i sig med ljud och ytor att känna på.

Nu när vi haft Pekboksäventyr regelbundet på biblioteket under en längre tid så är det roligt att se att barnen när de blir äldre vant springer in i biblioteket och direkt hittar sina favoritböcker. Nyfikenheten blir bara större.

Tips på populära pekböcker att börja med:


Från vänster:
Kenneth Andersson Lilla monsterboken
Mumin leker tittut- en bok med flikar att öppna och en spegel längst bak
Anna-Clara Tidholm Knacka på
Katarina Kruusvals serie Ellen och Olle sjunger



Linnéa Forslund
Sandvikens folkbibliotek



Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: