22 december 2013

Marcus årbästa

Boken (inbunden)Live in San Fr.Lincoln

Vi fortsätter bjussa på  det bästa man läst, sett eller lyssnat på under året. Här kommer 3 tips från Marcus Strand.

Alla tips går att låna och beställa via http://www.helgebiblioteken.se

Bok
I Boken återberättar Niklas Rådström Bibeln genom att låta Gud skriva fram skapelsen i en väldig bok. Men människornas historia sliter sig ur berättelsen och söker egna vägar. Lika poetisk som lärorik.

Cd
Alltid respekterat Ry Cooder för hans insatser att förena människor och kulturer genom sin musikaliska nyfikenhet. Frågan dock om han nånsin varit så lätt att ta till sig som liveplattan Ry Cooder and Corridos Famosos at the great music hall. Med blåskomp och båda fötterna i den djupaste texmex tacklar han tillsammans med Flaco Jimenez och andra vänner material som Dan Penns "Dark end of the street", Sam the Shams "Wolly Bully" och Leadbellys "Goodnight Irene". Plus två grymma Woody Guthrielåtar och den egna bitande ironin Lord tell me why a white man ain't worth nothing in this world no more.

Film
2013 gjorde Quentin Tarantino i mitt tycke sin bästa film nånsin med Django Unchained och jag skulle gärna välja Mike Leighs fina Medan åren går som verkligen berörde. Men det går inte att komma ifrån Steven Spielbergs epos Lincoln, särskilt som Daniel Day-Lewis tänjer på alla gränser för vad som känns möjligt i sin gestaltning av en politiker som sannerligen skulle skrivit under på att "politik är att vilja". Bäst rätt igenom. Och betydligt roligare och mer händelserikt än det kanske låter i förväg med en film på nära 3 timmar om att få igenom ett lagförslag.

Marcus Strand

Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: