26 februari 2014

Nytt berättarprojekt i Storvik

På Storviks bibliotek finns ett nyligen färdigställt Berättarskåp.
Inspirationen till skåpet kommer från Litteraturhuset Trampolins Berättarryggsäck som är fylld med föremål med koppling till Sandvikens historia.
På Storviks bibliotek ville vi göra något liknande och gjorde i ordning ett skåp som sedan tidigare stod på barnavdelningen.

Berättarskåpet och ett urval av innehållet

 I skåpet hänger påsar på krokar. I de tio olika påsarna ligger föremål med koppling till Storviks historia och nutid. Ovan ser vi ett yxblad från Wetterlings yxfabrik, ett leksaks-lok och ett gammalt struvjärn. Varje föremål bär på sin historia, men när vi träffar barngrupper och öppnar påsarna tillsammans vill vi uppmuntra barnens eget berättande. Vad tror de att föremålen är och har använts till, har de ätit en struva någon gång, eller gillar de andra sorters kakor? På så sätt knyter vi Storviks historia till nutid och främjar barns berättande- men också skapande.  I vår kommer vi nämligen jobba med olika workshops där barnen själva får skapa föremål eller målningar med koppling till något eller några av föremålen.

Vi har haft en första premiärworkshop och under våren kommer fler barngrupper möta skåpet. Det kommer längre fram även resultera i en utställning och visning av skåpet och dess innehåll, så håll utkik!



Linnéa Forslund
Sandvikens folkbibliotek/Storvik

Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: