27 mars 2013

Ravioli av Klas Östergren



Serien Novellix är en kul satsning: en novell per bok, fyra böcker ges ut åt gången fyra gånger om året. Det blir tunna böcker som lätt försvinner i bokhyllorna på ett bibliotek.

Bland de fyra som utgavs i februari fanns en nyskriven novell av Klas Östergren. Baksidestexten som är ett utdrag från novellens inledning säger kanske en del:

Inne i futten hängde blåkläder att låna. Där stod åtta lådor med nittiosex konservburkar med ravioli. Det skulle bli vår lunch i sex veckor framöver. Det fick också bli titeln på den här berättelsen, även om det funnits alternativ som kanske var mer adekvata. Som "Gjutarfrossa", "Den förälskade timmermannen" eller "Kärlek och tjuvlarm".

I Ravioli är jaget samma som Klas Östergren, författaren. Det är ett välkänt berättargrepp för oss som läser Östergren, vi känner igen det från ett flertal av hans tidigare verk. Här knäcker författaren extra som byggarbetare i något av Stockholms mer fashionabla villakvarter. Tillsammans med sin byggkollega blir han därmed ofrivilligt vittne till när byggmästaren själv förälskar sig i uppdragsgivaren, frun i huset.

Omisskännlig Östergrenhistoria, en berättelse om högmod, skam och fullständigt osentimental och utan nåd.

Finns snart att låna på helgebiblioteken.se. Redan nu möjlig att ladda hem som e-bok.

Marcus Strand
Sandvikens Folkbibliotek

Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: