09 juli 2013

Myten om internet

Myten om Internet red. Pelle Snickars och per Strömbäck är en antologi med nio kortare texter av olika författare, journalister, forskare och aktivister som utgör inlägg i den ständigt aktuella debatten om internet. Vår användning av internet förknippas gärna med frihet, öppenhet och yttrandefrihet men stämmer det verkligen? Varje kapitelförfattare debatterar jättarna Google, Apple, Facebook, Twitter med flera och den makt dessa företag har, men även myten om denna makt. Debatten pågår ständigt och även om det inte är något nytt, eller något som många aktiva internetanvändare inte känner till längre, så behöver vi ändå påminna oss om det. Jag tänker också att nästan alla kapitel handlar om hur oreglerat internet är. Att gränser inte finns, eller inte har uppfunnits ännu. Det är som att vi är nya på jobbet som maskinister vid en maskin som vi inte riktigt vet hur den fungerar eller vad den är kapabel till.

En av texterna är Mariam Kirollos kapitel Revolutionen bortom 140 tecken, myten om Twitter-revolutionen  där hon ifrågasätter de sociala mediernas påverkan under den arabiska våren. Revolutionen har oftast kallats för Twitter- eller Facebookrevolutionen men Mariam Kirollo är tveksam. 1,5 pomille av Egyptens befolkning är registrerade Twitteranvändare. Det som snarare givit fart och kraft till revolutionen är martyrerna och alla de som är beredda att dö för sitt land. Men självklart har de sociala medierna haft betydelse, men som kommunikationsverktyg för mobilisering och nyhetsspridning. Men det blir missvisande att sätta de sociala medierna vid piedestalen, det är bara skaparna till dessa som gynnas. Man måste skilja på verktyget och budskapet. Verktyget är inte detsamma som budskapet.

Ett annat intressant kapitel som är skrivet av Anders R. Olsson handlar om Myten om integriteten. Man kan väl konstatera att vår integritet på nätet får stå tillbaka för den smidighet som många smarta digitala lösningar ger. Det är de personliga uppgifterna företagen vill åt när man som användare ska registrera sig. Om många olika typer av tjänster tillhandahålls av ett och samma företag kan de dessutom lättare kartlägga sina användare. Anders R. Olsson vänder på det hela och menar att vi är för rädda för att lämna ut information om oss på nätet. Vem som helst skulle kunna skugga oss en hel dag och få långt mycket mer information om oss under en hel dag än de uppgifter vi lämnar på nätet. Information om hur vi går, pratar, luktar, och för oss. Vem som helst skulle kunna samla in mängder av uppgifter om oss, men det tänker vi inte på menar han.
Å andra sidan. Det är ju inte uppgifterna i sig som är farliga. Det är hur de skulle kunna användas. Av ett företag med en massiv databas med uppgifter om mängder av människor skulle kunna missbrukas på ett enklare sätt än av någon enskild detektiv att bli förföljd av.


Alla antologier är läsvärda. Låna, läs, begrunda och diskutera med din omgivning, vi behöver ett mer medvetet nätanvändande.


Linnéa Forslund
Sandvikens folkbibliotek

Share/Save/Bookmark

Inga kommentarer: